Copy trading

När du ägnar dig åt copy trading (kopieringshandel) väljer du ut en eller flera andra handlare och låter deras agerande ske även i din portfölj. Du fattar alltså inte själv beslut om att öppna och stänga positioner, utan detta sker automatiskt i enlighet med hur de handlare du har valt ut agerar.

Vissa handelsplattformar har verktyg för copy trading inbyggda, medan du hos andra behöver använda dig av specialmjukvara från tredje part.

copy trading app

Måste jag riskera lika mycket pengar som den jag följer?

Exakt hur mycket man kan ändra inställningarna och lägga in begränsningar för kopieringshandeln beror på vilken mjukvara man använder. Vissa är väldigt rigida och innebär i princip att allt måste kopieras rakt av (om det finns tillräckligt med likviditet i kontot) medan andra är mycket mer flexibla och låter dig lägga in olika begränsningar och justeringar. Detta är viktigt att kolla upp innan du väljer mjukvara, så att du får en lösning som du är bekväm med och som passar den risknivå du vill ha.

Kan jag bara följa handlare som har samma mäklare som jag?

Det beror på omständigheterna. Om du handlar hos en mäklare för kopieringshandel som har sin egen specialtillverkade handelsplattform så kan du räkna med att bara kunna följa andra handlare som också har konto hos den mäklaren och använder just den plattformen, eftersom det är ett slutet system.

För oberoende tredjepartsplattformar som används av klienter från flera olika mäklare kan det fungera annorlunda, så det behöver man kolla upp i förväg. På den stora berömda handelsplattformen MetaTrader 4 (MT4) är det till exempel möjligt att följa handlare oberoende av vilken mäklare de anländer via.

Kan andra handlare följa mig?

På vissa handelsplattformar och med vissa copy trading mjukvaror kan du välja att ge andra handlare möjlighet att följa dig. Programvaran kommer då att låta potentiella följare se vissa parametrar rörande din handelshistorik, så att de kan fatta ett välgrundat beslut.

Värt att tänka på är också att det brukar finnas vissa grundkrav som måste uppfyllas för att man ska godkännas och bli synlig för potentiella följare. Det kan till exempel finns krav på att du ska ha en tillräckligt lång historik på plattformen, har omsatt över ett visst belopp, har gjort en tillräckligt stor procentuell vinst över tid, osv.

Det brukar vanligen finnas ett incitamentssystem för att framgångsrika handlare ska välja att bli tillgängliga att följa. Det kan till exempel vara så att du får en viss andel av det courtage som dina följare betalar in, eller att du får rabatt på dina egna courtagekostnader och andra avgifter om du har tillräckligt många följare som omsätter tillräckligt mycket pengar. Det är viktigt att kontrollera det finstilta, så att du vet vad du kan förvänta dig.

Kan jag ägna mig åt copy trading när jag handlar med kryptovaluta?

Ja, det går bra. Copy trading är idag tillgängligt för många olika sorters handel, till exempel aktiehandel, derivathandel, forexhandel och kryptovalutahandel.

Strategier och val

Om du är intresserad av att ägna dig åt copy trading är det bra att fundera igenom din strategi i förväg, så att du kan göra val som fungerar bra för dig. Här är några exempel på punkter som är bra att tänka igenom innan man ger sig in i copy trading.

Snabbhet

Vilken typ av trading vill du ägna dig åt? Om det är trading av den sort där varje sekund är av vikt, se till att du väljer en plattform och mjukvarulösning där ordrar kopieras och utförs riktigt snabbt. Annars riskerar du att ofta hamna i situationer där den du följer gör en vinst, men du förlorar pengar eftersom kursen hann ändras så pass mycket innan din order gick igenom.

Risknivå

Vissa handlare har en högre risknivå för sin handel än andra, vilket framgår av deras handelshistorik. Detta är bra att ha i åtanke när du väljer mellan olika handlare att följa.

Hävstångshandel

Det finns många mäklare som erbjuder copy trading med hävstång (leverage), men innan du tackar ja till detta är det viktigt att du sätter dig in i vilka regler som gäller och hur mycket pengar du riskerar att bli skyldig din mäklare. När du använder dig av en hävstång gör du en affär genom att använda en kombination av eget kapital och pengar du lånat från din mäklare. Du riskerar alltså pengar du egentligen inte har. Detta adderar en extra typ av risk till din handel, och att dessutom kombinera detta med copy trading är förstås inte något man kan rekommendera en nybörjare att ägna sig åt.